Welke dag is het beste voor een newbornshoot?

Het is heel belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden indien je van plan bent om een newbornshoot te gaan plannen.

Allereerst je uitgerekende datum. Deze datum is bepalend voor de ontwikkeling van jouw kindje. Aan de hand hervan kan je al een aantal “voorspellingen doen” wat regelmatig te zien is op bepaalde dagen.

Belangrijk is om altijd rekening te houden met de uitgerekende datum, ook al je kindje eerder of later komt. Wanneer je kindje vóór de 37 weken geboren wordt, spreken we van vroeggeboorte ofwel prematuur. Prematuur betekent letterlijk: ‘vóór de rijpheid’.

Indien jouw kindje voor 36 weken geboren is, blijven ze vaak nog even in ziekenhuis. Geef wel al direct aan bij jouw newbornfotograaf dat de kleine er al is. Dan kan je in overleg de juiste datum straks gaan afstemmen. Pas als de artsen aangeven dat jouw kindje naar huis mag en je kindje sterk genoeg is voor de newbornshoot kan je de datum officieel bevestigen. Het is hierbij belangrijk dat het kindje weer op geboortegewicht is (ze vallen altijd wat af na geboorte) en dat jouw kindje goed zijn eigen temperatuur kan reguleren (geen kruikjes meer nodig heeft om warm te blijven)

Het geeft dus niet als je een prematuur kindje uiteindelijk pas met week 5 of 6 naar zijn newbornshoot gaat. Ze zitten dan vaak net voor of op hun officiële uitgerekende datum als de shoot plaats gaat vinden. Houd er wel rekening mee dat ze mogelijk meer wakker zijn, maar meestal slapen prematuur kindjes nog prima! Wat wel vaak te zien is dat deze kindjes wat meer schrikkeriger zijn en gevoelig voor licht en geluid. Ze houden ervan om gewrapd in de foetus houding gefotografeerd te worden. Ze houden er vaak niet van om helemaal bloot op de beanbag gefotografeerd te worden. Kijk goed naar hoe jouw kleintje reageert en pas je shoot aan op de behoefte van jouw newborn.

Is jouw kindje rond 40 weken geboren? Dan loopt jouw kindje redelijk gelijk aan de gemiddelde ontwikkeling van newborns. Ik probeer altijd dan de shoot binnen 16 dagen te plannen. Soms een uitzondering naar 18 dagen maar meestal merk je echt dat ze na 12 dagen na 40 weken toch echt veel meer wakker worden overdags, gevoeliger zijn voor geluid, aanraking en licht. Daarbij zie je ook dat de baby acné na een dag of 16 de kop kan opsteken. Ze hebben dan ineens overal kleine rode pukkeltjes. Dat is voor ons natuurlijk niet erg, kost alleen iets meer bewerk tijd met de huid bewerken.

Komt het kindje met 41,3 zoals mijn eerste kindje Levi? Dan is het noodzaak zo snel mogelijk te shooten want deze kindjes worden vaak al redelijk wakker geboren :) Ik heb hem toen met 6 en met 11 dagen geshoot. Ging prima en sliep nog goed tijdens de shoot.

Houd dan ook dus altijd rekening met de uitgerekende datum als peildatum bij het plannen van jouw newbornshoot :)

Ben jij een newbornfotograaf en wil jij nog meer tips over de beste shootdag en waar je nog meer op moet letten?

Check dan mijn PODCAST over de beste newbornshoot dag of ga HIER meteen naar deze podcast aflevering

Veel shootplezier :)

newborn foto brenda olie